Thursday, September 11, 2008

nise.

aku lalu kotak segiempat td.kt kangar.br ku kenal kotak itu.warna putih.maafkan aku jika anda tidak faham kecuali saudari rainazra

aku ternampak sesuatu yang menarik semasa perjalanan menuju ke makmal kubang gajah.(tempat plg x best.serius.)tempat ulang alik aku hari2.boring.

sepanjang perjalanan ada banyak gerai yang menjual juadah berbuka puasa.dan aku gembira kerana dapat mengambil bau2nya sedikit.(sedikit sahaja ye.)nikmat giler.tapi perut semakin kuat berbunyi.

semasa aku kecil.selain minum air semasa ambil wuduk, aku juga makan "nise" dlm bahasa kelantan.(sbnarnya gula melaka.)yg terdapat dalam peti sejuk.sedap wooo.serius.try la cuba.tapi pada waktu siang hari di bulan puasa.

bila aku dewasa(maksudnya sekarang)aku rasa aku tidak memanfaatkan puasa sepenuhnya.

insaf ke ni?hahahahaha..

fakta nise.
gula melaka,gula perang,nisse kerek,gula hitam,manisan,ntah apa kebenda lagi.aku tidak tahu.yang pasti semua satu benda yang berlainan nama.rasa manis semulajadi.biasanye digunakan dlm membuat kuih.dapat menghilangkan dahaga.

dan

puasa tahun ini penuh.semestinya penuh.pasti.sebab tiada nise di tengah hari.

11 comments:

ijad said...

salam... saya telah link blog ni..

TUN said...

terima kasih.

Najlaa Raihana said...

huh? kotak segiempat? saya pun kurang mengerti sebenrnye. Knapa saya ade pengecualian yek? Adakah anda maksudkan Kayangan Square itu? Random guess.

Anyhow, saya nk tau macamna nak sebut 'nise' tu? adekah seperti bunyi 'nice' atau nise ( e-emak) atau nise ( e-ekor)..?

TUN said...

anda btol sbnrnya najlaaraihana.tp sy trsilap link ke blog anda.sori.hehe.

utk bacaan nise, nise (ekor).

~Cinta Milo Ais~ said...

tumpang lalu jugak...nise tu kalau buat onde-onde kan best yek hehe

Rain + Nazra said...

cik tun sudah di naik pangkat sebagai pempromosi bahan2 makanan tempatan Melayu selain mercun.bagus2

TUN said...

haha.
anda semua seakan memberi sokongan supaya sy membuka perniagaan kuih muih pulak.ish.

Najlaa Raihana said...

Salam…. anda tersenerai sebagai top commenters on my blog, sekaligus melayakkn diri anda utk dapat kad raya dr saya. Untuk maklumat lanjut, sila ke blog saya yerk… :)

TUN said...

tenkiup.tahniah kpada sy..

fackaladingdong said...

ooo..kotak empat segi..aku tau..
sebenarnya perempuan kalis peluru yg tau kotak empat segi berwwarna putih itu..haha...

nise tu mmg best..aku pun pnah mkn gak...

nise tu pronouciation dia (e-ekor)..
nise..

Rain + Nazra said...

nnti kita blajaq bhasa utara, noh.
alang2 tun mamat syahir dok utara,
nnti balik kelantan, slang jgn ilang sudah :P